Museum Borg Verhildersum

https://storymaps.arcgis.com/collections/dfd390377a384bce8a21df21a3f87f2b?item=10 Bij Groninger Waddenmuseum Borg Verhildersum ziet en beleeft u de geschiedenis van Groningen door de ogen van de adel, de boer en de landarbeider in de 19e eeuw. Daarnaast zijn er exposities met kunst in relatie tot het Groninger land. De borg toont het leven van de adel. In de boerderij zijn verhalen van boeren families Borgman en Mansholt, oude ambachten en ieder jaar een andere expositie uit de prachtige eigen collectie Groninger mode en dracht. Het arbeidershuisje laat zien dat de arbeider in heel andere omstandigheden leefde.

In de boerderij is bovendien een Ede Staal belevingscentrum ingericht met een Virtual Reality beleving: ‘Ede Staal Mijn Groningen – Mien Grunnen’. Luisterend naar de liederen van Ede Staal ervaar je de impact van de schoonheid van het landschap. Het gevoel dat spreekt uit zijn teksten raakt de kern van Groningen en de Groningers. Ede Staal groeide op in Leens, vlak bij de borg, vandaar dat Verhildersum met Ede Staal is verbonden.

In het Koetshuis zijn ieder jaar wisselende exposities te zien van kunstenaars uit de regio.

Historisch Oogstfestival in augustus

Een borg is een Gronings kasteel, een luxe buitenverblijf van de oude landadel. Verhildersum is de meest authentieke borg van Groningen, omdat deze is bewaard inclusief de landerijen. Een borg was vroeger zelfvoorzienend, een duurzame circulaire gemeenschap. Bij Verhildersum worden nog altijd historische graansoorten verbouwd en er wandelen parkrunderen zoals de Groninger Blaarkop en Lakenvelders. Ieder jaar vindt in het tweede weekend van augustus het oogstfestival plaats. Een groots evenement waar 150 vrijwilligers met oude landbouwmachines, paarden, oude tractoren oogsten en dorsen. Muziek en theater maken het feest compleet.

Totaalbeleving inclusief wandelingen en fietstochten

Verhildersum biedt een totaal-beleving van de geschiedenis van vroeger en de belevenis in het heden. Onze exposities en verhalen zijn gekoppeld aan een wandeling in de omgeving ‘In de voetsporen van Edzard van Starkenborgh’ of ‘In het voetspoor van Ede Staal‘ en aan zes fietsroutes, gebundeld in de app ‘De Schatkaart van het Waddenland‘. Op het landgoed zelf kunt u de belevingsroute lopen en ondertussen uitleg vinden in de web-app Verhildersum To Go!. De verhalen en filmpjes in Verhildersum To Go! kun je overal bekijken.

Voor de kinderen zijn er leuke opdrachten bij ieder onderdeel in de belevingsroute en in de kinderspeelweide kunnen ze lekker uitrazen. Dit alles doe je niet in een dag, dus logeer eens lekker in de omgeving in een van de leuke B&B’s die er zijn.

Openingstijden, exposities en evenementen

Kijk voor actuele informatie op de website van Verhildersum  

Agenda Verhildersum

Openingstijden Verhildersum

 

Contact

Wierde 40
9965 TB Leens 
verhildersum.nl
Telefoon: 0595-571430
E-mail: info@verhildersum.nl

Verhalen van Verhildersum

Bezoek ze allemaal voor het hele verhaal van 3000 jaar leven langs de Groninger Waddenkust